Thursday 22 October 2009

Petr Záhrobský je v plné přípravě na novou sezónu

15.9.2009
Autor: Dan Tichý


Poslední dvě sezóny v podání Petra Záhrobského, zvláště ta velmi úspěšná loňská, byly jasným signálem lyžařské i široké veřejnosti, aby začala závodníka Ski klubu Krkonoš vnímat především coby neustále se zlepšujícího českého sjezdaře, jenž dokázal zajet hned několik výsledků, v historii tuzemského mužského alpského lyžování vpravdě ojedinělých.


Petrovi se podařilo vybojovat premiérové české body ve Světovém poháru v některé z rychlostních disciplín. Dvě 30. místa v Super-G (Val Gardena, Kitzbühel), k tomu 25. příčka ve sjezdu SP v norském Kvitfjellu a navrch jako pořádný závdavek 6 vítězství v superobřích slalomech Evropského poháru včetně celkového triumfu v hodnocení této disicplíny, to vše byly výsledky, hodné respektu a uznání.

"Z těchto výsledků vyplývá, že se budu soustředit na rychlostní disciplíny, i když vím, že ze mě nikdy nebude ten úplně klasický sjezdař. Třeba sjezd v Kitzbühelu zatím neplánuju jet, ale rád bych se zúčastnil všech, řekl bych rozumnějších sjezdů ve svěťáku, což je například Lake Louise, Kvitfjell nebo Val Gardena. Superobří slalomy chci odjet všechny," vysvětluje zkušený český reprezentant, jehož doménou byl dříve více obří slalom, na který ani nyní (především v tréninku) rozhodně nezanevře, přesto však počet absolvovaných závodů v GS poněkud omezí.

Za jeho vzestupem v "klouzavkách" stojí několik faktorů. Určitě je to nesmírně tvrdá práce. "Petr je velký dříč a o to více si všechny úspěchy, kterých v poslední době dosáhnul, zaslouží," chválí svého syna a svěřence Petr Záhrobský starší. Druhým významným aspektem jsou podle mínění Petra juniora nabyté zkušenosti a závodnická vyzrálost. "Je to obdobné jako ve Formuli 1, je velký rozdíl mezi tím, když na nějakém okruhu jedete poprvé nebo podvacáté. Tak to funguje i ve Světovém poháru, který se každý rok jezdí z velké části na stejných místech a stejných tratích," podotýká nejvýše postavený český sjezdař v hodnocení rychlostních disciplín ve světovém žebříčku FIS.

Třetím, neméně důležitým bodem, je kvalita lyží. "Poslední dvě sezóny mám od firmy Head opravdu velmi dobré lyže. Když má člověk kvalitní vybavení, klidně to při dvouminutovém sjezdu znamená vteřinu náskoku," zdůrazňuje člen Centra sportu Ministerstva vnitra České republiky. Díky dosaženým výsledkům se pro nadcházející sezónu opět posunul o něco výše ve firemní hierarchii HEADu. "Patří teď mezi jejich elitní jezdce, je to třeba vidět na tom, že firma vyrobí na novou sezónu 100 párů těch nejlepších závodních lyží a z nich si jich takový Didier Cuche vezme čtrnáct a Petr čtyři," dodává Petr Záhrobský starší, který se po vzájemné dohodě v rodinném kruhu bude nyní stoprocentně věnovat coby kouč a servisman svému synovi. Vedle "Papá" coby šéfa týmu jsou ještě Petrovi juniorovi k dispozici asistent trenéra Libor Junek, lékař MUDr. Jiří Beznoska a kondiční trenér Josef Šilhavý.

Již zmiňované testování lyží je nedílnou součástí každé přípravy na nadcházející sezónu. Petr a jeho tým se této činnosti věnovali v červnu na ledovci Kaunertal a budou v ní ještě před startem nového závodního ročníku pokračovat. Celá příprava byla jinak koncipována v podobném duchu jako ty předchozí. "Předloňská i loňská mě dovedly k dobrým výsledkům, osvědčily se, takže nebylo třeba je nějak výrazně měnit. Vyhovuje mi, když se přes léto můžu věnovat kondičnímu tréninku a na lyže jdu pak o něco později," přitakává český reprezentant, který v druhé polovině srpna strávil několik dní na italském ledovci Stelvio a pak se odebral na týden do Jeseníků do Karlovy Studánky na kondičně-rehabilitační pobyt. "Bylo to příjemné zpestření přípravy," pochvaluje si.

Do olympijské sezóny plánuje vstoupit v rakouském Reiteralmu při dvou superobřích slalomech Evropského poháru. "Ale vzhledem k tomu, že se jedná o termín 9. a 10. listopadu, tak není úplně jisté, že se závody pojedou. V tom případě by asi mým prvním závodem byl Světový pohár v kanadském Lake Louise na konci listopadu," upřesňuje osmadvacetiletý sjezdař.

Jeho ambice ve Světovém poháru, který bude v nové sezóně upřednostňovat před kontinentálním seriálem, i proto, že má ve svěťákovém superobřím slalomu jisté místo startu v celé sezóně (a navíc vyjíždí další místo pro některého z reprezentačních kolegů), míří do elitní třicítky. "Rád bych ve Světovém poháru potvrdil své výsledky z minulé sezóny a přeju si, aby se mi letos podařilo nasbírat ještě více bodů. Ideálním stavem by bylo být ve sjezdu nebo v super-G ve třicítce celkového hodnocení této disciplíny a dostat se do nasazené třicítky," uzavírá Petr.

No comments: