Wednesday 14 November 2007

15) ZPRÁVA Z OULU (29.10. – 4.11.2007) – ESEJE, NÁVŠTĚVA OMARA A SHONA, KUMMI VÝLET DO RAAHE

Srdečně Vás vítám v dalším týdnu, bude ale stejně tak jako další tři opravdu stručný, jelikož se přiblížil čas seminárek a ty nádherné exkurze s třídou je třeba splatit řádky na papíře.

Světlá část dne se nám tu poměrně rychle krátí a tak jsme si v pondělí uspořádali malou skupinovou večeři proti trudomyslnosti. Uvařili jsme zmrzlinu a usmažili čokoládu a totálně se přejedli vším sladkým co Andrejův skrovný příbytek nabídl. FUJ, až mi bylo blbě!!!

Do pátku se to tak nějak pomalu vleče, dělám seminárky, snažím se přemluvit počítač aby mi dal fotky na Rajče a venku ne a ne zasněžit. Ve středu si akorát s Markusem zpříjemňujeme odpoledne a jdeme na dobrovolně na seminář, po kterém je pro zúčastněné připraven zákusek s kafem.

Už je tu ale pátek a k večeru doráží naše dlouho očekávaná návštěva: Omar a Shon. Je naplánovaná akcička u Matyldy a tak se tam v podvečer sházíme. Omar je pěkně naměkko a Shon je vyjařenej jako vždy. Něco je napečeno, něco každý přinese a postupem času je tu najednou v tom malém bytečku kolem 30 lidiček. Návštěva dovezla něco dobrého na přivítanou a tak bylo celkem veselo :)

V sobotu jsem se zotavil hned po ránu a byl čas vyrazil na výlet s Kummi Family. Náš pidivýlet byl naplánován do městečka Raahe, asi 80 km na jihozápad. Nějakým zázrakem se tu dochovala rozsáhlá zástavba dřevěných domků z předminulého století, a tak se bylo i na co podívat (např. v Oulu krom tří domů všechny kdysi vyhořely). Mají tu kostel z obrovských žulových kvádrů, museum s nejstarším skafandrem na světe a jednu ohromnou ocelárnu, která při soumraku vypadala opravdu hrůzostrašně a kde kummi táta asi 13 let pracoval jako hlavní logistik. Stavili jsme se ještě u staré babičky kummi, která je v místním pečovatelském domě a cestou zpět jsme to díky datu vzali přes hřbitovy. Doma ještě zašli do sauny a dali si dobrou véču. No a v neděli opět seminárky :(

No comments: