Monday 1 October 2007

9) ZPRÁVA Z OULU (17.9. – 23.9.2007) – PRVNÍ TÝDEN VE ŠKOLE SE SCANDINAVIAN STUDIES (UČITELÉ, KANDELE), LEZENÍ V TĚLOCVIČNĚ, UKLID

Tak, minulý týden jsem byl první týden se Skandinavian Studies na exkurzi a tento týden začala už poctivá škola. Tenhle týden se respektive točil jenom kolem školy, což se už ke konci týdne začalo projevovat na mých mentálních schopnostech – mírná retardace. Každý den jsme totiž začínali kolem 8-9 a končili v 6-7 a to se opravdu fit vydržet nedá. Ale každopádně to bylo hodně zajímavý… hlavně skladbou učitelů.

Na historii máme jednoho neuveřitelnýho “típka“. Asi 45-letý trošku zavalitý místní (myšleno finský) Sir, který mluví zdá se plynně 6 jazyky a mimo učení a výzkumu na univerzitě pracuje jako moderátor, nebo spíš uvaděč při zahraničních návštěvách v Helsinkách. Např. při národních slavnostech, když přijede zahraniční ministr, prezident atd. O historii Finska jako takové se toho sice moc nedozvíme, ale jeho historické náhledy je docela zajímavé poslouchat. A jak vypadá to budu asi muset vyfotit, nedá se to moc popsat.

O hodině skan. hudby jsme se zase krom teorie pokoušeli hrát na místní hud. strunový nástroj, takovou jednoduchou kytaru – kandele – a po dvou hodinách nácviku pár akordů to nedopadlo až tak zle. A nakonec jsme se zmohli i na tanec.

Skandinávské umění se zase nese v duchu přírodního umění, což je taky zajímavá odnož místní kultury.

Ve čtvrtek jsem zase s Markusem vyrazili večer lozit a po cestě do města je jedna menší tělocvična na gymnastiku, kde je i malá boldrovací stěnka, takže to je taková příjemná kombinace. Navíc tam dnes ještě cvičily mladý gymnastky a pokoušely se tam o docela slušný kousky. (ja jsem radši začal své gymnastické pokusy a omyly cvičit až odešly).

Na víkend přijelo pár starých známých z EILS kurzu a tak se večer naplánovala větší párty v paneláku 16, který je tak trochu jeden velký klub – na každém patře se tam v pátek pařilo. No jsem rád, že si bydlím tady v klídku a tam se dá vždycky zajít se rozptýlit :) Přijel i Shon, náš drahý Angličan a naplánovali jsme na příští vejkend výlet za nim do Kajanni, do oblasti jezer, tak jsem zvědav kam nakonec vyrazíme. Ale někam určitě.

Dnes ( v neděli) jsem taky jen tak trochu zmínil, že by jsme tady mohli trochu uklidit a čekal jsem trochu záporný reakce a že to ještě chvíli vydrží tak jak to je. Místo toho ale oba dva spolubydlící – Jalaj a Ignacio – vstali od snídaně a začali porůzně vytahovat nejrůznější čistící a uklízecí prostředky a kterých jsem neměl ani tušení a hned se vrhli na úklid. Já, který si vždycky vystačím s jarem na všechno, jsem byl docela překvapen. I rozsahem jejich představy o tom co je špinavé a co ne. Nejsem sice úplný prase a občas si po sobě i uklidím, ale takhle pořádnej opravdu nejsem. No aspoň to tady máme pěkně uklizený a můžu zase udělat bordel.

Ale jinak jsou oba dva opravdu fajnový. Jalaj je architekt a trochu se zajímá o bojový sporty, tak se tady mam aspoň s kým prát a ne jako s Kubajzem, kterýho jsem si vodil jednou rukou :)



No comments: