Wednesday 29 August 2007

5) ZPRÁVA Z OULU (20.8. – 26.8.2007) – ROVANIEMI, ARTIKUM, SANTA KLAUS, ZOO, TEST, POLSKÁ A NĚMECKÁ VEČEŘE

Ráno se samozřejmě, jak jinak, scházíme přesně, v Rovaniemi u budovy zvané Artikum, což je muzeum spojené s nádhernými expozicemi a ukázkami z výzkumu za polárním kruhem. Pro mě něco úžasného – třeba černá místnost s pohovkami a na strop se vám promítá polární záře. Nebo z vrtů válcovitě nasekané kusy zeminy a ledu. Dalo by se tu být aspoň den, ale my musíme za Santou.

Santa prý totiž bydlí tady nedaleko na polárním kruhu a rád vidí všechny turisty :) Jak to tam asi vypadá, nemusím popisovat. Trocha zmixovaného finsko-západního patosu. Ale můžete se za 6E se Santou vyfotit :) Co mě tam ale nadchlo, byl žulový, metr v průměru veliký globus s vybroušenými kontinenty. Aspoň něco.

Cestou do kempu jsme to ještě vzali přes farmu s místní divokou zvěří a zkusil jsem tam chytit lasem soba v běhu. No možná to bylo paroží přivázaný ke špalku. Farmář nám dal ještě asi hodinovou přednášku o chovu vysoké a sobů, což bylo dosti zajímavé. Hlavně techniky shánění sobů, které se koná dvakrát ročně a jsou označována mláďata a zabíjeny staré kusy.

Večer se potkáváme s účastníky stejného kurzu, který je v Rovaniemi a místní učitelé si naplánovali místní tradiční hry. Vynechali sice saunování, ale závodili jsem v hodu mobilem, nošení manželek, hodu lasem atd. Docela jsme se zasmáli, ale hod mobilem mi přijde uhozená disciplína. Nejvíc mě ale asi pobavil moment, když si dva mladí Finové – kluci tak kolem 10 let – všimli našeho počínání a začali si házet s vlastními mobily :):(

Večer samozřejmě nesměla chybět sauna s koupáním v jezeře.

Ráno se opět pár lidem nechtělo vstávat :) ale my jsme vyrazili už asi hodinu v předstihu, abychom byli ve stejný čas jako zbytek asi 100 km na jihu v jedné ZOO. Nevím čím to je, ale většinu z nás v ZOO nadchnul neuvěřitelně dobrý oběd ze zvěřiny a neuvěřitelné množství prolízaček a houpaček, které tu byly na každém kroku. Samotná ZOO byla ale taky úžasná. Zvláštně, spíš naprosto přirozeně zasazená do přírody v okolí – v podstatě zde byly akorát ploty a vnitřek výběhu se nechal tak jak tam vyrostl před tím. Největší atrakcí bylo samozřejmě krmení ledních medvědu, kde jsme nechyběli.

Cestou domu už bylo vše OK, snad jen asi 20 km jsme jeli na úplně prázdnou nádrž, ale při rychlosti 50 km/hod zas tak velký odpor nemáte, tak jsem k benzínce dojeli :)

Suma sumárum to byly čtyři opravdu povedené dny a už se těším na další vejlety. Ještě jich pár bude.

Další dny se nesly v duchu studia na páteční zkoušku. Nechtělo se mi to moc podceňovat, tak jsem se celkem snažil, ale pokroky tu jsou i z mikrobiologického pohledu minimální. Na ranní běhání jsem samozřejmě nezapomněli, ale to bylo asi tak jediný rozptýlení během dne.

No a je tu pátek a zkouška. Krapek nervy, hlavně když jsem to dostal na stůl. Následovaly tři hodiny úporného pátrání v paměti a koukání do stropu :) Žádný políčko ale nezůstalo nevyplněné, tak bych snad mohl v týhle loterii něco vyhrát.

Páteční večery probíhají v duchu národních kuchyní a dnes to bylo hned trio pokrmů. Nejdříve polská, poté belgická a nakonec německá. Všemi hlasy asi vyhrála belgická – rozemleté maso s kousky sýra, obložené slaninou, to celé upečené v troubě a nakonec polité výbornou houbovou omáčkou. Ještě že se všichni najedli už v Polsku, zbylo na mě aspoň hodně z Dánska. Zkoušeli jsem taky ochutnávat podomácku vyrobené víno a na první pokus to nebylo zlý.

V sobotu se dělo to samé, jenom na pořadu byla kuchyně maďarská, což byl taky dobrý pokus :)

Bylo to zároveň i malé loučení, protože ne každý zůstává v Oulu a polovina lidí odjíždí různě po Finsku na jiné univerzity.

A NA ZÁVĚR OPĚT SOUTĚŽNÍ OTÁZKA.

První otázku zodpověděli dobře Anton z Prahy/Sydney, Správná odpověď byla: Finsko má 187 888 jezer.

!!!GRATULACE!!!

A cenu možná přivezeme.Ne určitě Toníku, neboj.

A PRO DNEŠNÍ MAIL MÁME PŘIPRAVENO NĚCO MALINKO TĚŽŠÍHO J

CO BYLA ZIMNÍ VÁLKA VE FINSKU, KDY, PROTI KOMU A HLAVNĚ JAKÝ BYL POMĚR SIL NA ZAČÁTKU VÁLKU (pozemní vojsko, letectvo…)

!!! PRO VÍTĚZE MÁME OPĚT DÁREK !!!



3 comments:

Anonymous said...

Download videos and read stories about incest: [url=http://www.adambagatto.com/picture_library/mature-lebian-porn.html ]Free Incest Pictures [/url], [url=http://www.adambagatto.com/video/video/girl-and-mature-porn.html ]Mothers And Sons Having Sex [/url], [url=http://www.adambagatto.com/images/gallery/3D/desprite-house-moms-porn.html ]Incest Son [/url], [url=http://www.andrewdabeka.ca/images/grannies-free-porn-vids.html ]Mother Son Blowjob [/url], [url=http://www.andrewdabeka.ca/img/icons/family-drunk-incest.html ]Father Fucks Young Daughter [/url], [url=http://www.andrewdabeka.ca/picture_library/porn-mothers-and-daughters.html ]Mothers And Daughters Sex [/url], [url=http://www.ashphotography.ca/images/dad-and-daughter-incest-pictures.html ]Mom Son Stories Penis [/url], [url=http://www.ashphotography.ca/zenphoto/uploaded/his-horny-mother.html ]Father Son Relationship Father Son Relationship [/url], [url=http://www.ashphotography.ca/jes-new/pages/incestous-relations-photos.html ]Milf Mothers Fucking [/url], [url=http://www.ashphotography.ca/justine/real-incest-video.html ]Naked Mom [/url]

Anonymous said...

Download videos and read stories about incest: [url=http://debbiebraden.ca/picture_library ]Incest Cartoons [/url], [url=http://debbiebraden.ca//1124/map.html ]Mature Moms Fucking [/url], [url=http://dannycraig.com/tracks ]Mother [/url], [url=http://debbiebraden.ca/picture_library/map.html ]Mother Sucks Son [/url], [url=http://dannycraig.com/images/small ]Mom Ass [/url], [url=http://degeneratemeonline.com/images/map.html ]Incest Porn Family Stories [/url], [url=http://debbiebraden.ca//1124 ]Mature Family Incest [/url], [url=http://dannycraig.com/tracks/map.html ]Moms Fuking Son [/url], [url=http://creditvalleyexplorertourtrain.com ]Free Cartoon Incest [/url], [url=http://degeneratemeonline.com/httpdocs/map.html ]Fake Family Incests Stories [/url]

Anonymous said...

[url=http://www.lkinney.com/images][url=http://www.richardreid.ca/picture_library]mom_son_incest [/url] <> [url=http:/www.tekcelsolar.com/images]my sister naked [/url] <> [url=http://www.stgert.com/images]my incest sex stories [/url] <> [url=http://www.peinteck.com/img]incestous relations father daughter [/url] <> [url=http://www.sharonfox.ca/images]insest sample videos [/url] <> [url=http://www.strathconatriclub.ca/photogallery/photo00023542]brother and sister incest [/url]